A kollégáim mostanában naponta olvassák a blikk (nem véletlen a kis betű) napiszennylapot. Ma megkérdezte az egyikük, hogy ugyan, miért kell azt nyilvánosságra hozni, hogy Dereck Chisora bokszoló meleg? A boksz egy férfias sport, ez tök illúzió romboló hír. (Egyébként elolvastam a cikket, csak, hogy tudjam, miről írok és jellemzően a szalagcím – amivel felhívják a figyelmet – nem takarja a cikk tartalmát. Ugyanis az említett sportoló saját magáról kezdte reklámozni, hogy biszexuális, mivel ismert azt az örök érvényű média törvényt, miszerint, mindegy, mit, csak beszéljenek róla.)

Mondtam neki, hogy azért, amiért ezt az újságot olvasod. Mert ez számít manapság hírnek. Mert az például senkit nem érdekel, hogy van egy alapítvány, amit az erőszakos szexuális támadást elszenvedettek segítésére hoztak létre. Ez az E.SZ.T.E.R. Alapítvány, amely anyagi gondokkal küzd, lassan nem tudja működését finanszírozni. De nem sokan ismerik, mert ez nem HÍR. Mert az emberek jobban szeretik azt olvasni, hogy az úgynevezett valóvillában ki kivel kamatyolt és kivel veszett össze. Naponta hallgatom végig, ahogy a fiúk itt a telepen reggelenként megbeszélik, hogy Pista beolvasott Jucinak (nem tudom a neveket pontosan, de nem is érdekel) és hogy ez a Zita milyen kétszínű, mert Józsival udvaroltat magának, közben meg Jánosra áhítozik, stb…. Egy, csak egy legény van talpon a vidéken, akivel ilyenkor összenézünk, majd egyszerre húzódunk hátrébb a többiektől, ne is halljuk, annyira nem érdekel minket.

Sokkal inkább érdekel, hogy a fent említett alapítványnak hogy lehetne segíteni, hogy ne szűnjön meg anyagi gondok miatt. Ezért gondoltam, hogy írok róluk, hátha lesznek páran, akik támogatják adójuk 1%-ával és így talán segíthetünk nekik.
Az E.SZ.T.E.R. Alapítványt 1991. december 25-én hozták létre, tehát több, mint 20 éve segít az áldozatokon. A szervezet egy jogásszal és három pszichológussal próbál segíteni a szexuálisan bántalmazott gyermekeken és családtagjaikon – gyakran ugyanis az anyának, apának is szüksége van segítségre, például akkor, ha az egyik rokon vagy közeli barát erőszakolta meg a gyermeküket.
A civil szervezet anyagi gondokkal küzd, és ha nem találnak támogatókat, akkor elképzelhető, hogy teljesen meg kell szüntetniük tevékenységüket.
A segítséget kérők között az óvodáskorú kislánytól a felnőtt férfiig sokféle kliens előfordul. Sok esetben családtagok, rokonok, barátok keresnek támogatókat, szakértő segítséget, de az is előfordult már, hogy egy szomszéd vagy éppen a munkaadó kereste meg az E.SZ.T.E.R. Alapítványt, mert tudomására jutott az erőszakeset, és tenni szeretett volna valamit.


Az alapítvány többféleképpen jár el. Pszichoterápiás segítséget nyújtanak, ami gyakran évekig tart, hiszen sokszor ennyi idő, míg a szexuális bántalmazást feldolgozza az áldozat. Amennyiben az ügyből büntetőeljárás is lesz, vagy más eljárások vannak folyamatban, például a gyermekelhelyezés vagy a kapcsolattartás ügyében, az alapítvány jogi segítségnyújtással is támogatja a sértetteket.
Sok ügy nem kerül bíróság elé, a család nem fordul a rendőrséghez. Ennek hátterében több tényező áll. Egyrészt, egy gyereknek lelkileg rendkívül megterhelő egy ilyen eljárás, újra kell élnie a történteket többször. Egy ilyen eljárás kimenetele ráadásul sok esetben kétséges, nem egyet megszüntetnek bizonyítékok hiányára hivatkozva. Nincsenek tanúk, a kirendelt szakértők véleménye pedig a legritkább esetben hoz egyértelmű döntést.
A büntetőeljárások emellett nemegyszer évekig elhúzódnak. Az alapítvány egyik fiatal kliense, Balázs például három és fél éves volt, amikor nevelőapja ellen eljárás indult a kisfiúval szembeni szexuális bántalmazás, erőszak miatt.
A büntetőeljárás során Balázst többször megvizsgálta pszichológus szakértő, meghallgatták őt a rendőrségen, az ügyészségen és a bírósági tárgyalóteremben is. Most Balázs 11 éves, és az eljárás még mindig folyamatban van. A másodfokú bíróság néhány héttel ezelőtt utalta az elsőfokú bíróságot új eljárásra.
Az elmúlt hét és fél évben Balázsnak 14 alkalommal kellett elmondania, hogy mi történt vele, és ez a szám a következő években még emelkedni fog.
Az alapítványhoz 20 év alatt több ezer fő fordult, most is vannak olyanok, akik “várólistán” vannak. Ettől függetlenül félő, hogy tevékenységüket be kell fejezniük, mivel a finanszírozásuk már évek óta nem megoldott, és mostanra a tartalékaikat is felélték.
A szervezet rendszeres állami támogatást nem kap, a Nemzeti Civil Alaphoz pályázhatnak a működés fenntartása érdekében. Az ott elnyerhető összeg azonban nem fedezi a számlákat, gyakorlatilag csak a bérleti díj kifizetésére elég.
Az alapítvány egy bérelt lakásban működik, ahol több, úgynevezett terápiás szoba is van. Itt a gyerek áldozatok játszhatnak, elképzelt helyzetekben, szerepekben, különböző játékokon keresztül tudják feldolgozni a velük történteket.
A terápiákat illetően az E.SZ.T.E.R. Alapítvány munkája sikeresnek tekinthető. Aki eljut az alapítványhoz, és elkezd rendszeresen járni a szakemberekhez, jó eséllyel fel tudja dolgozni a vele történteket, és megerősítést, támogatást kap ahhoz, hogy tovább tudja élni az erőszakélmény előtti életét, vagy felépítsen magának egy újat.

Ha az alapítvány megszűnik, akkor az áldozatoknak gyakorlatilag egy lehetősége marad: a magánpszichológus, ami viszont nincs ingyen, sőt. Arra a felvetésre, hogy ott vannak a családgondozók, illetve a gyermekjóléti szolgálat szakemberei, Gyurkó Szilvia, a szervezet egyik munkatársa elmondta: ők is hozzájuk küldik a sértetteket, mivel a kezeléshez speciális szaktudás szükséges.
Amennyiben többet szeretnél tudni az alapítványról, esetleg támogatnád őket, a honlapjukon lévő elérhetőségeken érdeklődhetsz.

Neked csak egy számsor!

Ha még nem ajánlottad fel adód 1%-át, és úgy gondolod, hogy az E.SZ.T.E.R. Alapítványnak szüksége lehet rá, akkor a vonatkozó részbe írd be az alapítvány adószámát: 18007806-2-43

Tudjátok, mindig azt mondom, hogy én a pedofilokat, vagy bármilyen szexuális erőszak elkövetőjét felakasztanám a farkánál fogva egy fára, aztán csak etetném jó zsíros ételekkel, hogy minél nehezebb legyen. Előbb-utóbb csak leszakadna neki. Mert szerintem az sem megoldás, amit most az oroszoknál vezettek be. Kedden ugyanis elfogadták az állami dumában azt a törvényt, amely alapján vegyi úton kasztrálják a pedofilokat. A hiányosság csak az ebben, hogy csak a 14 év alatti gyerekeken elkövetett erőszak esik bele ebbe, ráadásul ez a módszer nem végleges hatást hoz. A vegyi úton történő kasztrálást olyan injekciókkal hajtják végre, amelyek tompítják, semlegesítik a szexuális késztetést. A bibi annyi vele, hogy ez hibás elnevezés, ugyanis mindössze „hatalmas mennyiségű női hormon injekciós beviteléről van szó, amitől elmarad a merevedés, elmúlik a nemi vágy, és jelentősen lecsökken a spermiumképződés”. Fordítom: lusta disznó lesz az egyedből (szándékosan nem írtam EMBERT)… „Az eljárás hosszú távon elhízást, csontritkulást, szív-és érrendszeri betegségeket okozhat, a mellek megnőnek, a testszőrzet megritkul, a férfias izomzat leépül.” Fordítom: nemcsak lusták lesznek, hanem még betegek is, aztán a gyógyszereket is fizetheti nekik állam bácsi… „Az injekciót 3 havonta kell beadni, különben a hatás elmúlik.” „Ez a büntetési forma továbbá önkéntesen is választható azon esetekben, ha az elítélt ily módon szeretné elkerülni a tényleges börtönbüntetést, illetve a már büntetését töltő rab ezáltal hajlandó kiváltani a még hátra lévő börtönéveit. „ Fordítom: az egyed nem akar életfogytig ülni, odasétál szépen bíró bácsihoz, hogy inkább ezt a módszert választja. Kiengedik, majd cseszik jelentkezni 3 havonta az újabb adagért, nem lesz lusta, dagadt, beteg disznó, hanem huss, eltűnik és éli világát úgy, mint eddig, talán visszatér erőszakoló kedve is. Hurrá 🙁 Ha meg nem ez történik, hanem valóban jelentkezik 3 havonta az injekcióért, akkor vajon ki fogja fizetni ennek a gyógyszeres kezelésnek a költségeit? Naná, hogy kitaláltátok…. természetesen az adófizetők. Háromszoros hurrá 🙁

Forrás: femina.hu, mon.hu

2 hozzászólás ehhez “Akiknek az élet maga a pokol… és akiknek csak úgy tűnik…”

 • Vörös Démon írta:

  Én inkább a szexuális zaklatásra gondoltam, mikor e bejegyzést írtam. Valóban van olyan, hogy az asszony terrorizálja a férjét, különösen a gyógyíthatatlan betegek hajlamosak ilyenre, bár ők nemtől függetlenül – sajnos, láttam élő példát rá a családomban. 🙁
  Viszont aki egy gyereket képes zaklatni, szerintem azt Te is felkoncolnád.
  Nekem még a talpam is ökölbe szorul, ha ilyenről hallok….

 • lancelotbeka írta:

  Aki veri a feleségét, barátnőjét, valóban alja ember. De! Ha egy nő el akarja tüntetni az urát, az egyik legegyszerűbb módja az, hogy feljelenti, miszerint veri, vagy szexuálisan zaklatja a gyereküket. Embert már viszik is… Ellenben ismerek olyan idősebb férfiakat, ahol az asszony tartja szabályos lelki terrorban őket, elszedi a pénzüket, stb. Ezekkel az esetekkel senki nem törődik.
  Valahol olvastam, hogy a bántalmazott nők többsége nem hagyja el a férjét, nem azért mert fél tőle, hanem azért, mert a verések ellenére is szereti.
  Summa summárum, aki valóban veri, vagy terrorizálja a párját – nemtől függetlenül – azt el kell ítélni. De nem kellene ennyire felfújni ezt a dolgot, mert kétélű fegyver.

Hózzászólás írása

címkefelhő